Fitoterápia

"A természet varázsát ontja bőven.
A fűben, a virágban és a kőben.
Ó nincs a földön oly silány anyag,
Mely így vagy úgy ne szolgálná javad;
De nincs oly jó, melyben ne volna vész,
Ha balga módra véle visszaélsz!"/William Shakespeare/


Régen az emberek számára természetes dolog volt a növényekkel való gyógyítás. Ma újra egyre többen fordulnak a természetes gyógyító szerekhez, a gyógynövényekhez.

A gyógyszerekkel szemben nagy előnyük a gyógynövényeknek, hogy nincs mellékhatás,és nem jelentenek megterhelést a szervezet számára. Azonban ha tájékozódás nélkül /" mert a szomszédnak segített/,vesszük igénybe a gyógynövények segítségét, akkor sok esetben árthatunk is vele. Azért, mert "PIRIKÉNEK, VAGY KATINAK" segített, még nem jelenti azt, hogy "ÁGINAK" IS SEGÍTENI FOG! Fontos tisztában lenni azzal, hogy egyediek vagyunk, más és más szükségletekkel és reakciókkal!!!!!!

Terápiám során nagy szeretettel ajánlom a gyógynövényeket külső és belső használatra egyaránt. Álmatlanság, depresszió, megfázás, immunerősítés, emésztési zavarok, étvágytalanság, ekcéma, torokfájás, menstruációs panaszok, prosztataproblémák, vértisztítás esetén nagyon jó eredmények mutatkoztak. Természetesen csak abban az esetben, ha a páciens betartja az ajánlott mennyiség fogyasztását és hosszabb ideig, kúraszerűen fogyasztja a teát. Saját célra is rendszeresen fogyasztok kiegészítő kezelésként, megelőzésként gyógyteákat és előszeretettel ajánlom családom tagjainak is a fogyasztásukat.


MIT NEVEZÜNK GYÓGYNÖVÉNYNEK, ÉS HOGYAN HASZNOSÍTHATJUK ŐKET?

Gyógynövények azok a növények, amelyeknek hatóanyagát, illetve a belőlük kivont illóolajat felhasználják valamely betegség kezelésére. Valószínű, hogy az őskorok embere táplálék keresése közben megkóstolt néhánynövényt, talált olyat is amitől mély álomba merült, vagy esetleges fájdalmai megszűntek.Elődeink rágták és főzték a körülöttük lévő növényeket, így ismerték meg a ma is hasznosított gyógynövények túlnyomó részét. "Fűben-fában az orvosság" - tartja a régi bölcs mondás. A természet nagyon sok növényi gyógyszert rejt, szinte minden betegségnek meg van a gyógyuláshoz vezető hatóanyaga. Hatóanyagok a növény különböző részeiben felhalmozódott anyagok, melyek kedvező hatással vannak az emberi szervezet körfolyamataira, ezáltal fejtveki gyógyhatásukat. Drogok a gyógynövény hatóanyagot tartalmazó, szárított részei, valamint a növényekből kivont illóolaj.

Általános felhasználási formájuk a vizes kivonat, vagyis a teakészítése.

Ha a teát isszuk, akkor belsőleg alkalmazzuk. Külsőleg alkalmazva, inhalálásra, torok öblögetésre, borogatásokra használhatjuk.

Forrázat elkészítése: A forrásban levő vízzel leforrázzni, a növényt, illetve a keveréket, lefedni. Keverék esetén 10-15 percig, egyfajta növény esetén 2 percig állni hagyni, majd leszűrni.

Virágokból, levelekből, füvekből és illóolajat tartalmazó termésekből (édeskömény, ánizs), illetve keverékekből forrázással készítünk teát.

Főzet készítése: a forrásban levő vízhez a gyógynövényt hozzáadni, az edényt le kell fedni , majd lassú tűzön még 5-10 percig forralni, majd félrehúzni és 15-20 perc után, leszűrni.

Gyökerekből, kérgekből, fás növényi részekből készítünk főzetet.

Áztatás vagy macerálás:Az összezúzott bogyót langyos vízben 6-8 órán át kell áztatni, majd felmelegíteni, de nem forralni. Azokat a drogokat, amelyek hatóanyagai érzékenyek a magasabb hőre, áztatással kell készíteni (csipkebogyó).

A gyógyteákat ízesítés nélkül esetleg mézzel kell fogyasztani.

A mindenki számára ismert gyógynövényeket magunk is leszedhetjük (pl.kamilla, csalán, kakukkfű), de soha ne készítsen teát olyan növényből, amit nem ismer!!!!!!! Gyógyszertárakban, Herbáriákban megvásárolható a megfelelő növény.

Gyógynövények használatát csak abban az esetben kezdje el alkalmazni, ha megfelelően tájékozódott a növényt illetően (szakember, tanfolyamok, megbízható könyvek).


Szeretettel várom!