REIKI

Dr Miako Usui, Dr. Chujiro Hayashi, Hawayo Takata
Dr Miako Usui, Dr. Chujiro Hayashi, Hawayo Takata
Reiki kezelés
Reiki kezelés
A reiki az egyik legnépszerűbb  és legősibb természetes gyógymód.

A Reiki összetett szó, első tagja a REI univerzálist, egyetemest, istenit jelent. A KI energiát, életerőt. Reiki = univerzális életenergia. A reiki nem bioenergia, nem természetgyógyászati módszer, hanem az Univerzum magasrendű megnyilvánulása. A reiki elősegíti a spirituális fejlődést, betegség esetén segíti a gyógyulást. Helyreállítja a lélek, majd ennek következtében az egész test egészségét.

A kezelést végző személy kézrátéttel vagy szimbólumok útján közvetíti a páciens számára az Univerzális, Isteni Életenergiát, amit a kezelt személy arra fordít, amire szüksége van. Nem lehet vele ártani, manipulálni másokat és nem lehet vele senki sorsába belenyúlni. A Reiki, Szeretet energia számomra a  csodálatos gyógymód.  Hívatásom során minden páciensnél használom ezt az áldott energiát. Naponta, általában este, közvetítem önmagam számára is a Reiki energiát,  és remélem, amíg élek addig teszem! Számomra örök "szerelem"!

A REIKI TÖRTÉNETE:                                     

Mikao Usui 1865-ben született, a Fa Bivaly évében. A japán asztrológia szerint ennek az eszetndőnek a szülöttei rendíthetetlenek, mint a hegy, életükre a stabilitás és az egyértelműség jellemző.Usui élete általában kitűnően példázta ezt.

1869-ben négyévesen bekerül egy buddhista kolostorba. A szerzetesek szokatlanul szigorú fegyelemben élnek a kolostorban. 12 évet kellett eltölteniük, mielőtt először elhagyhatták a kolostort. A kikerülő papok, mint a nemzet támaszai és a lelkek megmentői voltak ismertek. Mindig szoros kapcsolatot tartottak fenn a császári családdal, Japán iránti hűséget fogadtak, sokuk komoly politikai pályát futott be. Usui is magas tisztséget töltött be, egy időben Japán egészségügyi és belügyminiszetre volt. Szerzetesi ideje alatt rendszeresen gyakorolt összpontosítást és befelé tekintési gyakorlatokat (shikan) a Kurama-hegy erőcentrumain. Közben Chi-kung gyakorlatokat tanult, melyekben magas szintet ért el. Ezek segítségével már szerzetesként is gyógyított. Gyakorló buddhista lévén, tudta, hogy a megvilágosodáshoz vezető út valójában a gyógyulás útja is. Olyan módszert keresett, amely egyszerre hat az emberi lét fizikai, érzelmi, értelmi és spirituális szintjén. A megoldást a tibeti Gyémánt Lótusz Szútrában, illetve speciális tantrikus és Vadzsrajana meditációkban találta meg.

1914-ben 49 évesen Usui feladja világi pozicióit, visszatér a Kurama-hegy gyomrában lévőszentélybe, és 21 napos megszakítatlan gyakorlat után eléri a megvilágosodást. 1921-ig Kiotóban marad és szerzetesi életet élve gyógyítja az embereket.

1921-ben Tokióba megy, ahol megalapítja iskoláját. Először csak szerzeteseket tanít. A tanítványoknak mindig együtt kell élnie a mesterrel, amíg maga is mesterré nem vált. Kezdetben nincsenek fokozatok nincs formális beavatás, a tanítványok hosszú időn keresztül rendszeresen együtt meditálnak Usuival, az energia-körökben fokozatosan ráhangolódnak a magasabb rezgésű energiára és a tanulás befejeztével már ők is képesek a Reiki átadására.

A kezelésnek nincsenek merev szabályai, az eredeti tradíció összesen 7 kézpozíciót ismer, amelyek a fontosabb meridiánpontokat fedik le, így energetizálva azokat. Az eredeti módszer szerint még a fájdalom helyére tették a kezet, illetve a hát középvonalán elhelyezkedő csakrákra.

1925-ben az akkor 47 éves orvos és tengerésztiszt Hayashi világi tanítványként kerül Usuihoz, ő lesz a legjobb tanítvány. Usui és Hayashi Chujiro közösen dolgozzák ki a szimbólumokat és a formális beavatások rendszerét. Mikao Usui 1926. március 9.-én meghal Fukujamán, Hirosimában.

Tokiói klinikáján a kezdők képzésére Hayashi azt a módszert választotta, hogy az egyesfokozatú beavatást az kaphatta meg , aki 3 hónapig fizetés nélküli kisegítő feladatokat látott el, 9 havi elkötelezettség után kaphatták meg a kettes fokozatú beavatást. Akik ezt elérték, azoknak esélyük volt a 4 szimbólum megismerésére. További két éves elkötelezettség után megtanulhatták a beavatási rituálét, így engedélyt kaptak a tanításra.

Hayashi többeket mesternek képzett ki. Egyike volt ezeknek a japán származású, hawai-i Takata Hamoyo.Takata reiki mesteri oklevelét Hayashi jegyeztette be közjegyzőileg Honoluluban 1938.február 21.-én, amely jogot ad Takatának a kezelésre és a Reiki tanítására az USA-ban. Hayashi a világháborúban már nem kíván részt venni, összehívja tanítványait, elbúcsúzik tőlük, majd seiza ülésben lehunyja szemét és meghal. (Saját akaratából általában csak igen magas beavatású lámák tudnak távozni.)

Az Usuival közösen eredetileg kidolgozott szimbólumrendszert és a teljes tanítást csak egy tanítvány kapta meg, Hayashi tanítványa, az 1996. október 3.-án elhunyt Tatsumi mester. Tatsumi végakarata szerint az eredeti Hayashi-kéziratokat vele együtt eltemették és nem hagyott maga után mestert.

Takata asszony (1940. december 24.-1980. december 12.) közel 40 éven át az egyetlen reiki mester volt a nyugati világban. Neki köszönhető, hogy a Reiki elterjedt az amerikai kontinensen, majd az általa beavatott 22 mesteren és azok tanítványainát, Európában is. Hazánkba 1989-ben hozták el amerikai, német és svájci reiki mesterek.

A reiki alapelvei, Usui mester tanításának tömör összefoglalása:                        "Rejtett művészet, mely idevarázsolja az Áldást.Csodás gyógyír sok betegségre. Pont ma ne mérgelődj, ne aggodalmaskodj.Becsülettel végezd munkádat.Légy kedves mindenkihez.